donderdag 3 oktober 2013

Jubileum - 25e schooluitwisseling


Een erg belangrijk onderdeel van de stedenband tussen Haarlem en Osnabrück zijn de schooluitwisselingen die elk jaar plaatsvinden. Een uitwisseling is misschien één van de meest bijzondere ervaringen uit de schooljaren. Zo leren de scholieren van dichtbij het dagelijkse leven van een leeftijdgenoot in een ander land en cultuur kennen. De verschillen tussen beide partnersteden zijn weliswaar niet zo groot, maar toch is het goed om een kijkje te nemen in de buurlanden. Misschien verdwijnen er op die manier bestaande vooroordelen.
In september werd het jubileum gevierd van de 25e schooluitwisseling tussen Gymnasium “In der Wüste” in Osnabrück en het Mendelcollege in Haarlem. De Duitse scholieren verblijven eerst een aantal dagen in gastgezinnen in Haarlem en voor de tweede helft van de uitwisseling gingen ze allemaal naar Osnabrück en daar verbleven de Haarlemse leerlingen bij Duitse gastgezinnen. Het is zelfs ook voorgekomen dat de ouders na de schooluitwissleing elkaar bezocht hebben!
Het schoolleven, het vrijetijds leven, familietijd en iets van het land zien waren punten op het programma. De leerlingen uit Osnabrück hebben tijdens een uitje ook Amsterdam leren kennen.
De Osnabrückse leerlingen vonden vooral dat de ouders in Haarlem gemakkelijker waren: “ We mochten zo lang wegblijven als we wilden!” Ook verassend voor de Duitse leerlingen was: ´s avonds hebben de gastouders koffie gedronken, in de middag was er geen warme maaltijd, alleen maar brood. Alles was een beetje anders in het drie uur verder gelegen Haarlem.
Zo ook dat alle huizen in Nederland er schijnbaar hetzelfde uitzien en dat Haarlem meer fietsen als inwoners heeft en er daardoor veel fietsgarages zijn. Het verblijven in gastgezinnen maakt een bezoek aan de partnersteden veel persoonlijker en zo leert man de levensstijl van andere mensen kennen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten